Des del 1992, la Fundació Privada Reddis s’ha mantingut fidel al seu principal objectiu: mantenir vius els valors que han fet de Reus i el Baix Camp un referent en els àmbits educatius, socials i culturals.
Durant l'any 2023, la Fundació Privada Reddis va continuar amb el seu compromís de donar suport i desenvolupar projectes educatius, culturals i socials a Reus i el Baix Camp. La Fundació entén la importància de crear sinergies de col·laboració amb empreses, altres fundacions i institucions públiques, com Ajuntaments i la Diputació, han multiplicat l'impacte dels ajuts, Això ha fet que l'impacte dels ajuts s'hagi multiplicat i ens ha permès arribar a un nombre més gran de beneficiaris i projectes. Gràcies als acords de col·laboració amb la Fundació "la Caixa" i al conveni signat amb Grup Teixidó, hem pogut millorar les ajudes en l’àmbit social. A més, des del 2021, el suport del Grup Candor ens ha permès mantenir i ampliar el suport a projectes culturals a la ciutat.
La Fundació treballa a través de tres comissions diferenciades: Ensenyament, Cultura i Comunicació, i Social. Cada comissió compta amb la guia de patrons i patrones experts en les respectives àrees, que asseguren un enfocament efectiu i especialitzat en cada iniciativa.
Durant el 2023 es va donar suport a 53 projectes, repartits entre les tres comissions de la següent manera: 14 projectes en l'àrea d'ensenyament, 14 en la de cultura i comunicació, i 25 en la comissió social, alguns projectes abasten diverses comissions.
Comissió de Cultura: Fomenta la creativitat i la cohesió social a través de l’art i la cultura.
La comissió de Cultura ha destinat el 27% dels recursos disponibles a enriquir la vida cultural del territori. Entre els projectes destacats, es troben exposicions, festivals i activitats artístiques que han implicat tant creadors locals com internacionals. Un dels projectes més rellevants ha estat el Prosceni Reddis - Bartrina, un cicle de converses i actuacions dirigit per Joan Magrané. Aquest esdeveniment ha estat clau en la dinamització cultural de la ciutat, oferint un espai de trobada per a creadors i públic, i promovent el diàleg i l'intercanvi d'idees. El suport a la creació documental i xerrades que ajudin a preservar la memoria histórica, és un altre dels objectius d’aquesta comissió.
Comissió d'Ensenyament: Impulsa l'educació, la creativitat i la integració social de tots els infants i joves.
Amb el 35% dels recursos assignats, la comissió d'Ensenyament ha donat suport a diverses iniciatives per a millorar la qualitat educativa i oferir oportunitats a estudiants, especialment aquells en situacions desfavorides. Iniciatives com "The Big Draw" i les activitats educatives a Mas Miró i a la ruta pictòricoliterària Mir-Manent, han arribat a més de 700 alumnes, estimulant la seva creativitat i pensament crític, a través de l'art. La Fira Tastet de Ciència ha involucrat nombrosos centres educatius, promovent l'interès per la ciència i la tecnologia. A més, la comissió també s'ha centrat en proporcionar suport econòmic als Centres Educatius per a sessions de formació adaptades a les necessitats específiques centre. Per aquesta comissió els Premis Beques són fonametals per a premiar l'execl·lència i promoure la igualtat d’oportunitats entre tots els alumnes.
Comissió Social: Suport a les associacions que treballen amb les persones més vulnerables
La Comissió Social ha gestionat el 38% dels Fons destinat a subvencions, prioritzant les ajudes a les persones més vulnerables. Amb el suport d'entitats com la Fundació La Caixa i Grup Teixidó, han pogut donar suport a associacions i Fundacions que treballen amb diferents col·lectius de persones vulnerables a Reus i el Baix Camp. L’objectiu d’aquests suports és facilitar la integració social i facilitar la igualtat d’oportunitats. S’han impulsat ajuts a associacions que treballen amb infants i famílies, des de persones sense llar a migrants sols, passant per famílies amb difucultats socioecòmiques o els ajuts que reben diferents associacions que treballen amb persones en situació de discapacitat ja sigui intel·lectual o motriu. També s'ha donat suport a l'art, la cultura i l'esport, ja que aquesta comissió entén aquests vessants com a eines fonamentals d'integració social. En conjunt, aquests projectes han beneficiat directament milers de persones, millorant la seva qualitat de vida i la seva integració social.
La tasca realitzada demostra el compromís continu de la Fundació Privada Reddis amb el benestar i el desenvolupament del territori i la seva comunitat. Aquesta tasca no seria possible sense la implicació i el suport d'empreses privades, altres fundacions, associacions i institucions públiques.
Els mitjans de comunicació Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio de Reus, al costat de la Fundació Privada Reddis i el Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, convoquen la vuitena edició del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat.
Aquests guardons, que es convoquen en memòria del periodista Joan Marc Salvat (1988-2015), volen reconèixer la trajectòria de joves periodistes compromesos amb la professió, l'honestedat, el compliment del codi deontològic, la capacitat d'iniciativa i l'emprenedoria en el món de la comunicació.
Els joves que vulguin participar-hi han de tenir fins a 35 anys i residir al Camp de Tarragona o a les Terres de l'Ebre. Es poden presentar tant treballs inèdits com publicats en algun mitjà de comunicació, sempre i quan s'hagin realitzat entre l'1 de gener de 2023 i el 30 de setembre de 2024, i la seva temàtica estigui relacionada amb la demarcació tarragonina. Si és el cas, caldrà especificar on i quan s'ha publicat el treball, i l'enllaç corresponent si es troba penjat a la xarxa.
S'acceptaran obres ja siguin de l'àmbit de la premsa escrita o digital, de la ràdio, de la televisió i del fotoperiodisme, encara que també hi ha l'opció de presentar una trajectòria professional, de la qual es valoraran els mèrits aconseguits. Les persones interessades a prendre part en el Premi, o els seus promotors, han de presentar els seus treballs, abans del 15 d'octubre de 2024, a la redacció de LANOVA Ràdio de Reus i Reusdigital.cat (Raval Santa Anna 2 3r pis, Reus) o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Posteriorment, el jurat, en analitzar els treballs presentats, tindrà en compte l'especificació periodística, la capacitat divulgadora o innovadora, el contingut científic, històric, i el nivell de qualitat de cada obra o conjunt d'obres a valorar de cada autor.
El veredicte es farà públic en el marc de l'acte de lliurament dels premis que tindrà lloc el mes de novembre de 2024, al Castell de Paborde de la Selva del Camp.
El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, l'Ajuntament de la Selva del Camp i Òmnium Cultural Baix Camp.
Premis
D'entre tots els treballs presentats, el jurat concedirà el primer premi dotat amb 900 euros; i el segon, valorat en 700. A banda, el guanyador del Premi a la trajectòria rebrà 900 euros i es reconeixerà amb el Premi Òmnium Cultural Baix Camp, a un alumne que cursi estudis relacionats amb el Periodisme i la Comunicació, i que consisteix en 350 euros per a destinar en material informàtic.
Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé
Paral·lelament, i en el marc d'aquests guardons, es convoca el quart Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé, valorat en 900 euros, adreçat a aquells treballs periodístics de temàtica social, o que s'englobin dins els camps de la cooperació, la llibertat dels pobles i el respecte cap a la terra i el medi ambient. Els participants podran adreçar els seus treballs a aquesta categoria específica, o bé el jurat es reserva el dret d'incloure en aquest apartat aquelles obres que tractin els temes esmentats.
Més informació a lanovaradiodereus.cat i a Reusdigital.cat.
Avui, a la Fundació Privada Reddis, s’han lliurat els premis del VII Concurs de Fotografia Matemàtica, organitzat per l’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals (APMCM). Abans, els presents han pogut gaudir de l'exposició de les fotografies premiades i de la conferència "AtzART. Alguns exemples d'art aleatori" a càrrec de Virgínia Carmona, professora de matemàtiques de l'INS Joan Amigó i Callau.
Aquest concurs, dirigit a alumnes de centres de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de tota la província té com a objectiu fomentar l’activitat didàctica de la Fotografia Matemàtica com a eina per descobrir conceptes i objectes matemàtics presents al nostre entorn.
Les fotografies presentades al concurs són obres originals dels autors, cadascuna acompanyada d’un títol que fa referència, d’alguna manera, al contingut matemàtic de la imatge, aportant gràcia i originalitat. El jurat ha valorat tant la qualitat artística de les imatges com el seu contingut matemàtic i la relació amb el títol.
Els guanyadors dels diferents categories han estat:
Categoria Primària:
PRIMER PREMI: “El berenar: on menja 1 mengen 8” de Genís Cortes Lario, Escola Guillem Fortuny.
SEGON PREMI: “Espiral numèrica” d’Adrià Duran Gil, Col·legi Sagrada Família.
TERCER PREMI: “Angles Infinits” de Guillem Ramon Pavón, Escola Cor de Roure.
Categoria 1r i 2n d’ESO:
PRIMER PREMI: “Camuflatge de paral·leles” d’Eloi Rovira Farràs, Institut Serra de Miramar.
SEGON PREMI: “El sol de Fibonacci” de Xavi Girau Mañó, Institut Ramon Berenguer IV.
TERCER PREMI: “Suma celestial” d’Arnau Tardiu Prats, Institut Gaudí.
Categoria 3r i 4t d’ESO
PRIMER PREMI: “La lluna tangent” de Ciara Gutiérrez Noguera, Institut Gabriel Ferrater i Soler.
SEGON PREMI: “La geometria del sol” de Maria Ruiz Tobarra, Institut Antoni de Martí i Franquès.
TERCER PREMI: “Tangències d'or” de Sena Checa, Institut Dertosa.
Categoria Batxillerat i Cicles Formatius
PRIMER PREMI: “Gràfica d'una integral” de Marina Ferran, Institut Salvador Vilaseca.
SEGON PREMI: “2π radiant” de Pau Antolí, Institut Dertos.
TERCER PREMI: “Simetria aquàtica” de David Diéguez Crespo, Institut Roquete.
L’APMCM ha agraït la participació de tots els alumnes i centres educatius, així com el suport de la Fundació Privada Reddis, que ha fet possible la celebració d’aquest esdeveniment. La varietat i qualitat de les fotografies presentades reflecteixen l’entusiasme i la creativitat dels participants, consolidant aquest concurs com una activitat destacada dins del calendari educatiu.
L’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals té com a missió promoure l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques a través de diverses activitats didàctiques i formacions per a docents i alumnes.
La Fundació Privada Reddis té com a objectiu incentivar el desenvolupament cultural, social i d’ensenyament de Reus i el Baix Camp. La fundació dona suport a diverses iniciatives i projectes que contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones i fomentar la cohesió social i el progrés del territori.
La 42a edició de la Mostra de Teatre infantil i juvenil de Reus i Baix Camp 2024 tindrà lloc a diferents escenaris de la comarca del 16 al 30 de maig de 2024.
En l'edició 2024 hi participaran 20 centres educatius de primària i secundària, que pujaran als escenaris un total de 580 artistes de tota la comarca.
La Fundació Privada Reddis, dona suport al Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp, per organitzar, juntament amb la Comissió de La Mostra de Teatre de Reus i Baix Camp, aquesta activitat en què cada centre educatiu participant presenta una obra de 30 min, on els actors i les actrius mostren el resultat dels seus esforços i procés creatiu, fruit del treball realitzat al centre amb el qual es pretén afavorir l'intercanvi d'experiències escolars, dinamitzar la projecció del currículum educatiu i garantir un espai on estimular i aprofundir en les competències comunicatives, socials i expressives que es treballen en totes les aules.
Gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Reus i el seu Pla Educatiu d'Entorn, el Consorci del Teatre Bartrina, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i les escoles de La Salle de Reus i el col·legi Maria Rosa Molas s'han organitzat 4 escenaris per acollir la proposta escènica d'aquest 2024.
La informació de l'edició actual, el seu calendari i la seva programació es pot consultar a la pàgina web del Serviei Educatiu del Baix Camp.
Ja tenim oberta la convocatòria dels Premis de Secundària Postobligatòria 2023-2024.
La Fundació Privada Reddis convoca la catorzena edició dels premis als treballs de recerca de batxillerat i la desena dels premis als treballs de projecte de formació professional, amb l'objectiu de potenciar la recerca i la investigació a l'ensenyament secundari postobligatori.
Per al curs 2023-2024 la Fundació ha concedit un total de 6 Premis per un import global de 5.000€.
Aquí trobareu les bases dels Premis de Recerca de Batxillerat i dels Premis als treballs de Projecte de Formació Professional.
DESCARREGAR BASES REGULADORES
Les recerques premiades per la facultat de lletres de la Universitat Rovira i Virgili tracten sobre les rutes literàries com una eina de patrimonialització i sobre nous models predictius de gravetat de la COVID-19 en població general i amb obesitat.
En la modalitat de l’àmbit de les ciències socials i humanitats, la tesi guanyadora ha estat Rutes literàries i patrimonialització. Estudi de la ruta pictoricoliterària Mir/Manent, de Fina Anglès Soronellas, dirigida per Carme Oriol Carazo i Magí Sunyer Molné, del Departament de Filologia Catalana.
En un procés de patrimonialització literària, a partir de l’anàlisi de rutes existents als territoris de parla catalana, Fina Anglès contextualitza les rutes literàries com una eina contemporània de patrimonització literària emmarcada en un àmbit geogràfic. En descriu el procés, tracta l’empara legal i objectiva els actius que aporta la literatura a aquestes rutes. A continuació tracta les característiques de les rutes analitzades i en presenta els resultats com a indicadors d’experiència per a les decisions que proposa de prendre a l’hora de generar noves rutes.
Finalment, ofereix un estudi de cas: la ruta pictoricoliterària dedicada al poeta i traductor Marià Manent Cisa (1898-1988) i al pintor paisatgista Joaquim Mir Trinxet (1873-1940), que circula per l’Aleixar i Maspujols, dos petits pobles catalans del Camp de Tarragona als quals van estar vinculats en períodes significatius de la seva producció i en els quals la ruta és un producte turístic únic en un territori erm d’aquest tipus d’iniciatives. També n’objectiva el procés de patrimonialització i els actius generats per la seva creació, implementació i explotació.
La Fundació Privada Reddis subvenciona les rutes a alumnes d’Escoles rurals ZER i centres i instituts públics de màxima complexitat de la comarca. Gràcies a aquest ajut, un total de 320 alumnes s’han beneficiat d’aquestes activitats: 100 de la Ruta Mir/Manent.
Podeu ampliar la informació i accedir a l'enllaç de les tesis doctorals al Diari Digital de l'URV.
La conferència es va dur a terme el passat 4 de maig, en el marc del programa 'Celebrem 600 anys' que impulsa Còdol Educació per commemorar conjuntament el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, els cinquanta anys de la defunció de Pau Casals i els 450 anys de la campana Petra Clàudia.
La conferència va estar a càrrec de Jesús Martínez, que va donar a conèixer aquest element patrimonial de la ciutat destacant que, enguany, la Petra Clàudia celebra 450 anys, i on es va destacar que recentment, la Unesco ha declarat els tocs manuals de campana com a Patrimoni Cultural i Material de la Humanitat i es va fer repàs del nostre llegat patrimonial.
Còdol Educació, juntament amb la Fundació Privada Reddis-Indústries Teixidó, van presentar el passat dimecres 29 de març el projecte educatiu i cultural ‘Celebrem 600 anys!’ al campanar de Reus.
La nova proposta vol commemorar tres efemèrides: el centenari de la mort de l’arquitecte Domènech i Montaner, els 50 anys del traspàs de Pau Casals i el 450è aniversari de la campana Petra Clàudia, la més antiga de la ciutat, encarregada de donar les hores i la de majors dimensions.
L’any 2017 Còdol Educació va posar en marxa el programa Territori viu per a tothom amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, amb la voluntat de facilitar l’accés a la cultura i al patrimoni als centres tipificats de màxima complexitat pel Departament d’Educació. Les activitats que en formen part han aconseguit arribar a uns 90 grups escolars cada any. Això significa que, gràcies a l’ajut de la Fundació Privada Reddis, el cost d’aquestes activitats s’ha pogut rebaixar fins al 50% i més de 10.000 alumnes n’han pogut gaudir.
Les activitats vinculades a “Celebrem 600 anys”! també rebran l’ajut de la Fundació Privada Reddis i Indústries Teixidó, destinat a famílies de centres de màxima complexitat i de les escoles rurals amb l’objectiu d'apropar-les al patrimoni i a la cultura del territori.
La Fundació Privada Reddis ha subvencionat dues rutes artístiques i literàries a alumnes d'escoles rurals i ZER (Zona Escolar Rural) i escoles i instituts de màxima complexitat de Reus i comarca.
Els ajuts econòmics són per a les sortides a Mas Miró, taller de l'artista Joan Miró a Mont-roig del Camp, amb Auriga, servei educatiu que dirigeix el projecte, i la Ruta Mir-Manent a Maspujols i l'Aleixar, l'autora de la qual és Fina Anglès, amb Còdol, equip que en dirigeix el projecte.
La presentació d'aquesta primera subvenció es va fer a Mas Miró, per al curs 2022/23, on els mestres i professors van poder escoltar els dos programes, i gaudir tant de la casa com de l'entorn, un paisatge preciós del Baix Camp.
El curs 2022/23 un total de 530 alumnes han dut a terme de forma gratuïta, les dues activitats.
L'alumnat ha conegut "in situ" el Mas on vivia i treballava Joan Miró quan venia a Mont-roig del Camp i ha realitzat les activitats corresponents. Així mateix, altres alumnes de les mateixes escoles han pogut gaudir d'un dia a l'exterior i han conegut els paisatges que ens ha deixat plasmats el pintor Joaquim Mir de les belles terres de Maspujols i l'Aleixar, així com escoltar tranquil·lament fragments de textos descriptius o poètics de Marià Manent.
Per al curs 2023/24 està previst continuar aquests ajuts a altres escoles rurals del Baix Camp. La presentació enguany ha estat el dia 22 de març, a l'Institut Pere Mata, lloc on ingressà el pintor Joaquim Mir, fet que va facilitar que conegués la nostra comarca i quedés meravellat de la llum en el paisatge, i el va impulsar a viure primer a Maspujols, i després a l'Aleixar.
A més, enguany se celebra l'any Domènech i Montaner; és el centenari de la seva mort, i poder aplegar mestres d'escoles rurals en aquest indret, al Saló dels Distingits, va ser un valor afegit.
La previsió per a aquest proper curs és que aproximadament 480 infants puguin veure's beneficiats de les dues activitats de forma gratuïta.
Som conscients que els alumnes que no viuen a la capital de comarca tenen més dificultats per a accedir a les ofertes culturals i amb una despesa afegida, el transport.
Volem agrair a Mas Miró i a la Fundació Pere Mata la gentilesa d'haver-nos cedit els espais per poder celebrar les trobades amb els representants dels equips docents.
Enguany l’import global ha estat de 7.000€ per un total de 8 premis.
Amb aquests guardons la Fundació premia l’excel·lència i encoratja als alumnes a seguir avançant en l’àmbit de la recerca com a forma d’enriquiment personal i professional.
La Fundació Privada Reddis ha lliurat, en la seva dotzena edició, els Premis als treballs de Recerca de Batxillerat i, per vuitè any, els Premis als millors treballs de projecte de Formació Professional que han realitzat els alumnes dels instituts de la comarca. Aquests premis s’organitzen amb l’objectiu de potenciar la recerca i la investigació a l’ensenyament secundari post obligatori i de donar un impuls a la Formació Professional.
La Fundació ha centregat un total de 8 Premis, a les promocions del curs 2021-2022, amb un import global de 7.000 €: 5 Premis de Recerca als alumnes de Batxillerat, per un import de 5.000 €, i 2 Premis als millors treballs de projecte de Formació Professional, per un import de 2.000 €.
El jurat dels treballs de recerca de batxillerat, presidit pel Sr. Francesc Valverde (en representació del Departament d’Educació) i format per la Sra. Núria Badenes (en representació dels directors/es dels centres de secundària del Baix Camp), la Sra. Àngels Bigorra (en representació de la Fundació Privada Reddis) i el Sr. Lluís Colomés (en representació de la Fundació Privada Reddis, secretari) ha establert els següents premis:
PREMIS ALS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT (13a edició):
Àmbit Científic - Tecnològic
- 1r. Premi (1.200 €): Efecte de la pluja àcida en la germinació i creixement de les plantes. Per Jianhau Wang, de l’INS Baix Camp.
- 2on. Premi (800 €): De parabens a conservants naturals. Per Laia Capdevila Puig, de l’INS Baix camp.
- 3r. Premi (500 €): El poder del més petit. Per Fernando Vizcaíno Gispert, d’INS Baix Camp.
Àmbit d’Humanitats, Ciències Socials i Art
- 1r. Premi (1.200 €): El que ens queda d’una vida. Per Júlia Martori Ferrando de l’INS Gabriel i Ferrater i Soler.
- 2on. Premi (800 €): Una ruta per àngels de pedra. Per Maria Arnau Llauradó, de l’INS Fontanelles (Les Borges del Camp).
- 3r. Premi (500 €): Com es sent la música. Per Paula Gracia Lequenne, de INS Ramon Berenguer IV. (Cambrils).
El jurat dels Premis de Formació Professional presidit pel Sr. Josep Lluís Torres (en representació del Departament d’Educació) i format per la Sra. Mar Pàmies (en representació de la Universitat Rovira i Virgili), el Sr. Joan Figueres (en representació dels centres de secundària del Baix Camp), el Sr. Valero Camps (en representació de la Fundació Privada Reddis) i el Sr. Josep Andreu (en representació de la Fundació Privada Reddis, secretari) ha establert els següents premis:
PREMIS ALS TREBALLS DE PROJECTE DE FORMACIÓ PROFESSIONAL (8a edició):
- 1r. Premi (1.200€): Pla de prevenció d’incendis del Pont del Diable. Estratègies per mitigar el canvi climàtic. Per Joan Martín Riscos, de l’Ins. Horticultura i Jardineria de Reus.
- 2on. Premi ex aequo (800€): EMUVIRT-RISC. Jordi Serrano Segarrès, Adrià Valdepeñas Muñoz i Gerard Tost Sancho, de l’Ins. Baix Camp de Reus.
Els alumnes seleccionats van exposar els seus treballs de recerca i de projecte fa unes setmanes davant del Jurat dels Premis.
Els guanyadors i guanyadores han rebut els premis en un acte de lliurament presidit per la presidenta de la Fundació Privada Reddis, Sra. Carme Buixeda, pel Cap d’Àrea per a la coordinació i la planificació del departament d’Educació, Sr. Diego Cañavate; el regidor d’empresa i ocupació de l’Ajuntament de Reus, Sr. Carles Prats; el president del jurat dels Premis de Recerca, Sr. Francesc Valverde, el president del jurat dels Premis de Formació Professional, Sr. Josep Lluís Torres, i l’exalumna, Srta. Gemma Pellisé. L’acte ha comptat amb la presència dels pares i familiars de tots els alumnes becats.
Un any més, la Fundació Privada Reddis vol remarcar la qualitat dels treballs premiats i encoratja als alumnes a seguir avançant en l’àmbit de la recerca com a forma d’enriquiment personal i professional.
El jurat felicita els/les autors/es dels treballs premiats, i els de la resta dels treballs presentats en aquesta dotzena edició, en vol remarcar la seva qualitat i els encoratja a seguir avançant en l’àmbit de la recerca com a forma d’enriquiment personal i professional.