Projectes

Reportatge d'Ans Educació. Visites guiades a l'exposició Reus 1970-2020: cronografia d'una ciutat.

A partir del projecte multidisciplinari "Reus 1970-2020: la transformació d'una ciutat" la Fundació Reddis ha desenvolupat un nou projecte educatiu que té com a objectiu explicar la transformació de Reus en una ciutat democràtica l'exposició "Reus 1970-2020: cronologia d'una ciutat" que va tenir lloc a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus del 30 de setembre al 30 de novembre del 2022.

Aquesta exposició va incloure un programa de visites guiades dirigides als alumnes de secundària i batxillerat, que va ser totalment compatible amb el currículum escolar.

"Reus 1970-2020: cronologia d'una ciutat" cobreix el període des de la mort de Franco fins a l'actualitat, oferint una visió completa de la història recent de Reus. El programa del qual van gaudir més de 500 alumnes dels instituts de Reus, es basa en una metodologia pedagògica innovadora i engrescadora, que busca captar l'atenció dels alumnes i ajudar-los a comprendre millor la realitat que els envolta.

El programa educatiu és el resultat d'un esforç col·lectiu de professionals de diferents àrees, que han treballat conjuntament per aconseguir un producte de qualitat. Els alumnes que han participat en aquesta experiència estimulant i engrescadora han pogut conèixer de primera mà la història de la seva ciutat i el seu país.

A més, els professors també han valorat molt positivament el programa, ja que els ha permès enriquir el seu currículum amb contingut fresc i innovador. El programa és un exemple d'una metodologia educativa moderna que busca apropar la història a les noves generacions.

El capítol 1 de la sèrie Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat" guanyador del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer en la categoria Periodisme Camp de Tarragona

La sèrie documental "Reus 1970 - 2020: La transformació d'una ciutat", coproduïda amb la Fundació Privada Reddis, ha resultat guardonada en la categoria Periodisme Camp de Tarragona.

 

El passat 25 de novembre es van fer públics els guanyadors a les diferents categories de la XXXV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer i el capítol 1 de la sèrie Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat: “El tardofranquisme (1970-1975), emès a Canal Reus TV el 22 de maig de 2022 ha estat guanyador del premi en la cataegoria de Periodisme Camp de Tarragona. 

La série dirigida per Guillem Latorre i idea original de Josep Maria Martí, Responsable de Comunicació i Patró de la Fundació forma part d'un projecte multidisciplinari de memòria històrica, que pretén acostar a la ciutadania quina ha estat l’evolució i els canvis més importants que ha experimentat la ciutat en el darrer terç del segle XXI i inici de l'actual; un període en el que Reus va viure una de les transformacions més importants de la seva història contemporània. 

El jurat ha destacat la idea, el format, la realització, la mirada i l’ànim mostrat d’analitzar i contemplar com ha evolucionat la ciutat de Reus en els darrers cinquanta anys. El premi té una dotació de 8.000 euros.

El premi el va recollir l'ideoleg del projecte i patró de la Fundació Reddis, el Sr. Josep Maria Martí en l'acte que es es va fer al Pati del castell de Torremdembarra. 

 

Podeu visualitzar el capítol guanyador aquí: https://www.youtube.com/watch?v=uRuEhuTOqXk

Previous Next

La Fundació Reddis presenta el llibre Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat

La Fundació Privada Reddis presenta el llibre “Reus 1970-2020. La transformació d’una ciutat” al Saló Noble del Palau Bofarull de la Diputació de Tarragona a Reus. Un llibre que correspon a la 154 ena publicació de les Edicions del Centre de Lectura de Reus

A l’acte han intervingut Sra. Carme Buixeda, presidenta de la Fundació Privada Reddis, el Sr. Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura de Reus, la Sra. Fina Masdeu, directora de les edicions del Centre de Lectura de Reus, el Sr. Francesc Domènech, coautor del llibre en representació dels 7 autors i la Sra. Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona. 

L’edició d’aquest llibre està emmarcada dins el projecte "Reus 1970-2020: la transformació d’una ciutat", un exercici multidisciplinari de memòria històrica, que pretén acostar a la ciutadania l’evolució i els canvis més importants que ha experimentat la ciutat en el darrer terç del segle XX i inici de l'actual. El projecte multidisciplinari, impulsat per la Fundació Privada Reddis està liderat per l’historiador Joan Navais, com a director de continguts, i consta d’un cicle de conferències, que van tenir lloc els mesos de febrer i març; una sèrie audiovisual produïda i retransmesa per Canal Reus, dirigida per Guillem Latorre; l’exposició que ens ocupa Reus 1970-2022: Cronologia d’una transformació, dissenyada i produïda per Estudi Ovni; i, culmina amb l’edició del llibre, editat pel Centre de Lectura, que consta de diversos capítols temàtics: urbanisme, cultura, moviments socials, demografia, economia i política institucional.

El llibre podrà trobar-se al Centre de Lectura de Reus.

Reus 1970-2020 també compta amb el suport de la regidoria de cultura i política lingüística de l’Ajuntament de Reus, el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el Centre de Lectura i Canal Reus.

Carme Buixeda Presidenta de Fundació Privada Reddis, remarca que “hem creat un projecte ambiciós, que pretén involucrar moltes persones, diverses entitats de Reus i diverses disciplines. Compta amb el suport de la Regidoria de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Reus, amb el Centre de la Imatge (CIMIR), el Centre de Lectura, la biblioteca Xavier Amorós i Canal Reus TV.”

Josep Maria Martí, Patró delegat de la Fundació Reddis del projecte, destaca que “«Reus 1970-2020» recull una visió molt polifònica del que ha passat en aquests temps; ens han ajudat a construir el relat més de 60 ciutadans i ciutadanes que han recordat, interpretat i parlat del que han viscut i conegut” i, afegeix, “conceptualment partim de la idea que els protagonistes de la nostra història recent són tots els ciutadans i les ciutadanes que han format la societat reusenca al llarg d’aquests 50 anys”.

Lluís Miquel Pérez, president del Centre de Lectura de Reus: “quan la Fundació Privada Reddis ens convidà a participar en el projecte denominat «Reus 1970-2020: la transformació d’una ciutat», no ho vàrem dubtar ni un moment; es tracta d’una crònica imprescindible de la nostra ciutat, de caràcter calidoscòpic, incorporant diversos aspectes del batec ciutadà dels darrers 50 anys”.


Els autors:

El projecte, impulsat per la Fundació Privada Reddis està liderat per l’historiador Joan Navais i Icart, com a director de continguts. També han col·laborat, com a coautors del llibre, destacats professionals de diferents àmbits: Anton Pàmies Martorell, Joan Alberich González, Francesc Domènech, Rosa Pagès, Isabel Martínez Martínez i Agustí Segarra Blasco.

Podeu tornar a visualitzar totes les conferències i la sèrie de televisió a l’espai web de la Fundació Privada Reddis:

Sèrie 1970-2020: la transformació d’una ciutat


Conferències 1970-2020: la transformació d’una ciutat

 

 

 

Entrevista a Josep Maria Martí al programa Connecta 10Comarques de Tac12

Entrevista a Josep Maria Martí al programa Connecta 10Comarques de Tac12

Entrevista a la Xarxa de Televisions Locals de Josep Maria Martí, Patró de la Fundació Privada Reddis arrel de l'exposició "REUS 1970-2020: Cronologia d'una transformació". Ens explica com va sorgir aquest projecte, com va ccomençar i com culminarà. Podeu seguir visitant l'exposició a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus fins el 30 de novembre de 2022.

 

 

 

 

Entrevista a l'historiador Joan Navais, comissari de l'exposició "Reus 1970-2020: cronologia d'una transformació"

Entrevista a l'historiador Joan Navais, comissari de l'exposició "Reus 1970-2020: cronologia d'una transformació"


Des del 30 de setembre, es pot visitar a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus l'exposició de fotografies "Reus 1970-2020: cronologia d'una transformació" organitzada per la Fundació Privada Reddis.

El programa "Va com va" de Canal Reus, presentat per Jordi Cartañá, se'n fa ressò d'aquest projecte i entrevista el comissari de l'exposició, l'historiador Joan Navais.

Us deixem aquí l'entrevista íntegra.

 

 

Previous Next

La Fundació Privada Reddis inaugura l’exposició Reus 1970-2020: Cronologia d’una transformació

L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus fins al 30 de novembre.

 
Reus, 30 de setembre de 2022 – La Fundació Privada Reddis presenta l’exposició de fotografies Reus 1970-2020: cronologia d’una transformació. En un format d’arquitectura efímera fa un resum dels fets més rellevants dels darrers 50 anys seguint ordre cronològic i amb èmfasi especial en els temes gràfics i audiovisuals.
 
Ubicada en els espais centrals de pas de la biblioteca Xavier Amorós –el pati i la sala central– la instal·lació s’apropa a la ciutadania per mostrar la iconografia d’aquest període històric, alhora que  ajuda a divulgar la història de la ciutat a les noves generacions.
 
L’exposició es podrà visitar de forma lliure a partir del 30 de setmebre, i conviurà amb el dia a dia dels usuaris i usuàries de la biblioteca fins al 30 de novembre.
 
Emmarcada en el projecte Reus 1970-2020: la transformació d’una ciutat és un exercici multidisciplinari de memòria històrica, que pretén acostar a la ciutadania l’evolució i els canvis més importants que ha experimentat la ciutat en el darrer terç del segle XX i inici de l'actual. Un període en el qual Reus va viure una de les transformacions més importants de la seva història contemporània.
 

La iniciativa, impulsada per la Fundació Privada Reddis, compta amb l’historiador Joan Navais, en la direcció dels continguts, i amb l’estudi Ovni en el disseny i producció de l’exposició

 
El projecte multidisciplinari, impulsat per la Fundació Privada Reddis està liderat per l’historiador Joan Navais, com a director de continguts, i consta d’un cicle de conferències, que van tenir lloc els mesos de febrer i març; una sèrie audiovisual produïda i retransmesa per Canal Reus, dirigida per Guillem Latorre; l’exposició que ens ocupa Reus 1970-2022: Cronologia d’una transformació, dissenyada i produïda per Estudi Ovni; i, finalment, es tancarà amb l’edició d’un llibre editat pel Centre de Lectura, que constarà de diversos capítols temàtics: urbanisme, cultura, moviments socials, demografia, economia i política institucional.
 
L’exposició vol plasmar el coneixement existent sobre els fets rellevants d’aquest període comptant amb el pes i la força de les imatges, i amb una posada en escena que, d’una forma molt visual, vol emular una ciutat en continu procés de canvi.
 
Per altra banda, l’exposició compta amb la cessió de les imatges de diferents Fons fotogràfiques:
• Laia Solanellas
• Col·lecció Ariel Santamaria
• Col·lecció Joan Navais
• Col·lecció Xavi Guix
• Col·lecció Joan Sabater
• Arxiu Municipal del Baix Camp
• Arxiu Ateneu Llibertari de Reus
• Confederació General del Treball del Baix Camp-Priorat
• Arxiu de Carrutxa
• Arxiu dels Xiquets de Reus
• Biblioteca del Centre de Lectura
• Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR):
 • Ajuntament de Reus
 •  Jaume Soler Martín
 • Arxiu Històric de l’Agrupació Fotogràfica de Reus
 •  Vicenç Martí Borràs  
 • Tate Cabré Francisco
 •  Javier Cabrero Palomares
 • Josep Aragonés Martorell
 • Clàudi Arnavat Vilaró
 • Estanis Pedrola Marimon
 • NIEPCE o Tjerk Van Der Meulen
 • Federació Catalana de Fotografia (FCF)
 • Joaquin Cabezas Rectoret

•  Arxiu Diari de Tarragona:

 • Pere Ferré
 • José Carlos León
 • Pere Toda
 • Alfredo González
 • Alba Mariné

Reus 1970-2020 també compta amb el suport de la regidoria de cultura i política lingüística de l’Ajuntament de Reus, el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el Centre de Lectura i Canal Reus.

L'exposició també anima a la participació ciutadana a les xarxes socials, podent compartir quin ha estat per cadascú el fet més destacat de la història de Reus en els darrers 50 anys. Els usuaris podran compartir-ho a les xarxes amb l'hastag #REUS19702020.

En l'àmbit tècnic:

Per a l’exposició Reus 1970/2020: Cronologia d'una transformació, l’Estudi Ovni ha creat un sistema modulat de plafons per tal de poder aglutinar tota la informació, que comença al patí i s'estén per la sala central de la Biblioteca.

La instal·lació d'arquitectura efímera té un format de recorregut cronològic i al mateix temps visual, a partir de diferents peces mostra 83 imatges en: 16 plafons impresos a dues cares de les peces i 4 tòtems temàtics de 1x3m.

La idea de les peces que s’uneixen entre elles i conformen un relat –sota el concepte construcció d'una ciutat– com a referent base per al desplegament formal de l’exposició, amb l’objectiu de submergir al visitant en el relat històric de qual parla la mostra.

Es destaquen, també, tres ítems imprescindibles per al creixement de la ciutat. Que demostra l’expansió dels darrers anys, com són la política, la demografia i el canvi urbanístic -resultat de les dues anteriors-. Es presenta de manera individualitzada en tòtems que surten, a tall de destacat, de la resta de l’exposició.

A nivell gràfic, l’exposició s’alinea amb el projecte de les càpsules de vídeos editades per la Fundació sota el paraigüa del mateix projecte comú: Reus 1970- 2020: la transformació d’una ciutat.

Pel que fa a l’empremta ecològica de l’exposició, tots els materials utilitzats són 100% reciclables.

Podeu tornar a visualitzar totes les conferències i la sèrie de televisió a l’espai web de la Fundació Privada Reddis:

Sèrie 1970-2020: la transformació d’una ciutat

Conferències 1970-2020: la transformació d’una ciutat

 

La sèrie documental 'Reus 1970 - 2020: La transformació d'una ciutat' rep una gran acollida entre els teleespectadors

 Més de 50.000 espectadors han seguit la sèrie documental 'Reus 1970 - 2020: La transformació d'una ciutat' emesa per Canal Reus.

La sèrie documental repassa els darrers cinquanta anys d'història de la ciutat. És una coproducció de Canal Reus amb la Fundació Privada Reddis que s'estructura en vuit capítols de cinquanta minuts que es van emetre setmanalment i que ens acosten a la història contemporània de la nostra ciutat.

Més de 40.000 espectadors van seguir la sèrie en antena, als que hem de sumar 5.700 visualitzacións al canal Youtube i 4.500 visualitzacions en streaming.

Si us l'heu perdut, us animen a seguir els diferents capítols al següent enllaç: 

7. Una ciutat del tercer mil·lenni (i com hi hem arribat)

6. Crisi global. Crisi local (2011-2020)

5. El període de les grans obres (2000-2011)

Fundació Reddis

Xarxes socials

Connecta amb la Fundació.

Llista de correu

Subscriu-te i rep informació puntual sobre les nostres activitats.
Formulari d'inscripció

Please enable the javascript to submit this form