Ahir, dimecres 7 de juny, el director de teatre Josep Maria Mestres va ser l'encarregat de conduir la darrera trobada del cicle Prosceni Reddis Bartrina 2023 "Trajectòries, converses amb creadors" impulsats per la Fundació Privada Reddis amb la col·laboració del Consorci del Teatre Bartrina.
Aquesta última conversa ha tingut el privilegi de comptar amb una de les actrius més destacades del panorama teatral nacional, l'Emma Vilarasau.
Una actriu amb una gran trajectòria professional des dels seus inicis al Teatre Lliure l'any 1983 i que continua, fins a l'actualitat, protagonitzat importants papers principals al teatre, al cinema i a la televisió.
Les converses Proceni Reddis Bartrina 2023 tenen com a objectiu principal apropar la creació la cultural a la ciutadania, amb un format de converses intimistes on es desvelen anècdotes i secrets que fan entendre al públic la complexitat dels processos de la producció cultural, tant musical com teatral.
Per aconseguir aquesta fita hem comptat amb dos cicles diferenciats: el primer "L'ofici en viu. Nous talents", conduït pel compositor Joan Magrané on han participat intèrprets d'una jove fornada de primer ordre del panorama musical català i europeu com Roger Morelló, Joel Bardolet o els membres del Kebyart i Gerhard. Per finalitzar, amb el cicle "Trajectòries, converses amb creadors", on són els protagonistes de la conversa qui escullen als seus entrevistadors, la qual cosa crea un format de conversa poc convencional, on l'artista es mostra davant del públic d'una forma molt propera i natural; que ha comptat amb David Bages i Emma Vilarasau com a protagonistes de les converses.
Bàrbara Roig Grifolll i Pau Ferran exploren el procés creatiu d’una peça teatral a la segona sessió del Prosceni Reddis Bartrina: “L’ofici en viu. Nous talents”.
Amb la idea de veure a l’artista al seu taller, el compositor Joan Magrané guia la recepta de cuina d’un procés creatiu d’arts escèniques acompanyat de l’actriu, Bàrbara Roig, i l’actor, Pau Ferran, que durant la segona sessió del cicle “L’ofici en viu, nous talents” del Proceni Reddis Bartrina, ens mostren com es treballen els textos teatrals i poètics, on l’artista s’apropia de la peça mitjançant la interpretació.
Aquesta segona sessió del Prosceni Reddis Bartrina ha donat l’oportunitat al públic a veure i sentir de primera mà com es cou la creació teatral d'avui dia, tot plegat amb el suport de diversos vídeos i fragments del text clàssic "La Divina Comedia" de Dante.
Bàrbara Roig Grifoll, nascuda a Reus l'any 85, és una de les actrius més actives de l'escena catalana. Després de pujar a l'escenari de petita ja no n'ha baixat més. Aquesta temporada, entre d'altres ocasions, la podrem veure a la sala gran del Teatre Nacional en El temps i els Conway de J. B. Priestley. Llicenciada en Art Dramàtic a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Institut del Teatre de Barcelona (2010), Becada al curs “A study for The Tempest by William Shakespeare” impartit per Peter Clough i Charlotte Munkso Scuola Europea per l’arte dell’attore (San Miniato, Itàlia, 2008).
Pau Ferran, nascut a Reus l'any 88, és actor. O millor: home de teatre (món en el qual hi ha fet, des de ben jove, gairebé tots els papers de l'auca). Tot plegat relligat per unes inquietuds culturals i vitals amples i heterodoxes. Forma part de Lo Nostro, del qual n'és un dels fundadors. El 2021 va dirigir el Poema Inacabat, a partir del text de Gabriel Ferrater. El 2022 va participar a Obsolescència Programada d'Anna Maria Ricart a la Sala Beckett i el 4 de febrer de 2023 va representar al Teatre Bartrina la nova producció de Lo Nostro Lot 5/6 Pedra amb Bàrbara Roig.
La propera sessió del Prosceni Reddis Bartrina serà el pròxim 21 de març amb els músics Miquel Jordà i Daniel Miguel que mantindran una conversa centrada en la música de cambra.
El segon Prosceni Reddis Bartrina, comença amb el primer cicle "L'ofici en viu, nou talents", centrat en la música de cambra i el teatre de petit format. Aquesta nova edició vol apropar a la ciutadania el nou talent reusenc i la seva l'experiència artística.
Aquesta primera sessió, guiada per al compositor Joan Magrané ha estat a càrrec de Roger Morelló, un jove reusenc que desenvolupa la seva carrera professional de violoncel·lista concertista a Alemanya. Ambdós ha desgranat la 3a suite amb violoncel de Bach, on el violoncel·lista ha interpretat la peça, en directe, mentre el compositor analitzava i comentava els diferents moviments, fragment per fragment.
L'exercici ha apropat al públic al procés creatiu, amb un format innovador de sessió musical comentada. Roger Morelló apunta que "és un format totalment diferent on el Joan i jo trenquem la barrera entre el públic l'intèrpret i el comentador". Per finalitzar, el violoncel·lista reusenc ha delectat al públic assistent amb una de les peces incloses en el seu primer disc "The Voices of Casals".
Recordem que aquest segon Prosceni Reddis Bartrina 2023 compta amb dos cicles diferenciats:
Per una part el cicle "L'ofici en viu, nous talents" que cerca apropar talent jove del territori a la ciutadania. Aquest primer cicle es compon de quatre sessions: 21 de febrer el violoncel·lista Roger Morelló; el 28 de febrer els actors Bàrbara Roig i Pau Ferran; el 21 de març dos dels components del quartet Gerhald i Kebyart, Miquel Jordà i Daniel Miguel; el 28 de març tanca aquest primer cicle el violinista Joel Bardolet amb una altra interpretació musical comentada.
La segona part del Prosceni Reddis Bartrina 2023, cicle "Trajectòries, converses amb creadors", torna a la fórmula de la primera edició, on en format intimista repassarem la carrera artística de dos actors catalans amb una dilatada trajectòria: el 18 d'abril conversarem amb David Bagés i el 7 de juny amb Emma Vilarasau.