Conferència: LA CAMPANA PETRA CLÀUDIA, LA VEU MÉS ANTIGA DE REUS a càrrec de Jesús Martínez Casanellas

cartell_conferencia_ok
Categoria
Conferències
Data
04 Maig 2023 19:00

Conferència: LA CAMPANA PETRA CLÀUDIA, LA VEU MÉS ANTIGA DE REUS a càrrec de Jesús Martínez Casanelles i presentació del Programa Educatiu i Cultural Celebrem 600 anys de Còdol Educació i la Fundació Privada Reddis-Indústries Teixidó”.

 

 

Jesús Martínez Casanelles

Va néixer a Tarragona l’any 1981 i resideix a Montblanc. Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques (URV, 2009) i Graduat en Humanitats (UOC, 2022). Actualment treballa al Museu Comarcal de la Conca de Barberà (Montblanc).

Apassionat, des de sempre, per les campanes, forma part del Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona des de l’any 1998. Fruit d’aquest interès, l’any 2008, va publicar el seu primer llibre “Les veus de la Catedral de Tarragona. Manual per als futurs campaners de la seu” (Ed. El Mèdol); per encàrrec de l’Ajuntament de Tarragona. Aquest llibre té per objectiu recollir la història del campanar de la Catedral de Tarragona, les seves magnífiques campanes i, sobretot, tota la tradició oral transmesa de campaners a campaners durant generacions.

Com a membre de l’equip de professionals de CÒDOL Educació, va treballar en el projecte de dinamització pedagògica del campanar i l’església Prioral de Sant Pere de Reus. CÒDOL Educació va rebre l’encàrrec de la Diputació de Tarragona per a fer un estudi sobre el món de les campanes a l’àmbit de la província de Tarragona, que es va materialitzar en el llibre “El món de les campanes a la demarcació de Tarragona” publicat l’any 2020.

A Montblanc l’any 2016 va impulsar la recuperació del toc manual de campanes a l’església parroquial de Santa Maria la Major, de la vila ducal. Com a resultat d’aquesta recuperació es van crear els Campaners de Santa Maria, grup de persones voluntàries que s’encarreguen de realitzar els tocs manuals amb motiu de les diferents festivitats de l’any, amb una mitjana d’un repic a mà al mes.

Finalment, és el comissari de l’exposició monogràfica i itinerant: “Tocant el cel amb una corda, les campanes de la Conca de Barberà”. Fruit d’un estudi encomanat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, amb la participació del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Aquesta exposició es va inaugurar per primer cop l’any 2021 i ja s’ha pogut visitar a Montblanc, Solivella, Passanant, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Rocafort de Queralt i Les Piles. Com a resultat d’aquesta iniciativa s’ha enregistrat un audiovisual que reuneix tots els campaners i campaneres actius a la comarca i recull els seus tocs. En el marc d’aquesta exposició ha col·laborat i assessorat la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí en el procés de recuperació del toc manual de campanes i la creació d’un grup estable de campaners. Actualment s’està treballant amb l’arquebisbat i les institucions públiques per vetllar per dinamitzar i protegir el patrimoni campaner de la demarcació, ja sigui material o immaterial.