Previous Next

Conferència: "Baldiri Bolló Llevot, estudiós de les tradicions i de les llegendes de la Terreta (Pallars Jussà)"

Ahir, a la sala d'actes de la Fundació Privada Reddis es va dur a terme la conferència "Baldiri Bolló Llevot, estudiós de les tradicions i de les llegendes de la Terreta (Pallars Jussà)" a càrrec de Lluís Colomés, President de la Fundació Privada Reddis i membre de l'Associació FEM Terreta, organitzadora de la conferència.

 

El Dr. Lluís Colomés, ha realitzat una investigació al voltant del seu parent llunyà Baldiri Bolló, on ha pogut posar en relleu la figura d'un home estudiós i amb un gran talent per la música i l'escriptura, que ha estat una peça cabdal per preservar la memòria històrica de la Terreta al Pallars Jussà, un territori on les tradicions i llegendes van lligades de la mà i s'entrellacen amb els fets històrics documentats.

 

Baldiri Bolló, personatge culte, que va estimar profundament a Catalunya,  volia el desenvolupament del seu petit país, La Terreta i el Pallars; republicà i anti Borbó va veure truncada la seva trajectòria professional pel franquisme.

 

Gràcies, Bolló s'han pogut recuperar tradicions ancestrals com balls o partitures musicals, que estan lligades a les arrels de part de Pirineu Lleidatà, dels seus habitants i de tots aquells i aquelles que hi tenen un lligam de sang o emocional.

 

Baldiri Bolló representa de forma universal la importància de la figura del preservador de la memòria històrica, una tasca què Colomés li ha agafat el relleu.