Previous Next

LA FUNDACIÓ PRIVADA REDDIS ACULL LA CONFERÈNCIA "LA MEDICINA I LA GUERRA CIVIL” A CÀRREC DEL DR. LLUÍS COLOMÉS

Reus 11 de maig de 2022_ Dins del cicle de conferències divulgatives impulsades per la Fundació Privada Reddis, ahir, va tenir lloc la xerrada “La medicina i la guerra civil” a càrrec del Dr. Lluís Colomés, que amb una llarga trajectòria professional com a metge i especialista amb memòria històrica, va il·lustrar a la sala d’actes, plena de gom a gom,  la importància de les guerres en l’evolució de la medicina, destacant els temps de guerra com a punt d’inflexió i d’evolució. Segons apunta el Dr. Colomés, “les guerres han condicionat molt l’evolució de la medicina, la conjuntura bèl·lica fa que l’increment de casos i la necessitat de trobar noves fórmules, disparin els avanços mèdics”.  

 

La xerrada narra les experiències viscudes al territori durant la Guerra Civil de personatges internacionals tan destacats com George Orwell, Robert Capa o Gerda Taro. Però, sobretot, s’endinsa en la importància de figures històriques que van crear grans avenços mèdics durant la Guerra Civil com el Dr. Josep Trueta que sintetitzà “la cura Truetra, en el llibre: ”Tractament de les fractures de guerra” on va recollir una sèrie de 607 ferides i la seva cura; un altre personatge destacat és el Dr. Frederic Durán i Jordà, que va crear el primer servei de transfusions sanguínies i fundà el Banc de Sang. Tècnica que la Creu Roja anglesa va fer servir durant la 2a Guerra Mundial, i que esdevé fonamental avui en dia. També va remarcar la importància de les infermeres i dels portalliteres, figures  fonamentals per cobrir les cures i el trasllat dels ferits. 

  

 

Per acabar, Colomés fa una menció especial al Dr. Francesc Jimeno Vidal, fill de Reus, que va tenir una trajectòria tan destacada com la del Dr. Trueta, però la dissort d’haver estat en els bàndols equivocats, en les dues guerres: la Guerra Civil i la 2º Guerra Mundial, va fer que els llibres d’història de la medicina passessin la seva figuraper alt.  

“Des de la Fundació Privada Reddis estem treballant per posar en valor Dr. Jimeno Vidal, que va ser la persona que va incorporar la traumatologia a Catalunya i a Espanya, gràcies al seu mestre el Dr. Joaquim Trias i Pujol”, conclou Colomés. 

 

 

Podeu recuperar la conferència completa al següent enllaç: La medicina i la Guerra Civil