Previous Next

JOAN MAGRANÉ S’ENDINSA EN LA TRAJECTÒRIA MUSICAL DEL POLIFACÈTIC COMPOSITOR, DIRECTOR D’ORQUESTRA I PIANISTA MIQUEL ORTEGA, DINS DEL CICLE PROSCENI REDDIS BARTRINA


Reus, 20 d'abril de 2022_ Aquesta setmana, amb motiu del centenari de l'Associació de Concerts de Reus, el teatre Bartrina va acollir una nova edició, dins del cicle de converses amb creadors Prosceni Reddis Bartrina, on Joan Magrané, el jove compositor reusenc, conversa amb el polifacètic compositor, director d'orquestra i pianista, Miquel Ortega Pujol.

La conversa Prosceni Reddis Bartrina presentada pel patró de la Fundació Privada Reddis, Xavier Filella, va endinsar al públic assistent en una enriquidora conversa que mostrar la trajectòria musical i personal de Miguel Ortega. On el mestre fa un repàs des del seu contacte més primerenc amb la música, on de ben petit, crea un lligam molt fort, donat que a casa seva, tot i no tenir cap antecedent professional, la música forma part de la banda sonora de la seva llar. Ortega afirma que "a casa meva s'escoltava molta varietat de música: des d'òpera, fins a sarsuela, passant per Glenn Miller i Serrat, entre d'altres. Aquesta varietat musical va crear en mi un gust molt eclèctic. La música m'entrava o no m'entrava, però no em marcava l'estil sinó la profunditat musical”. Segons Magrané “la música d’Ortega té un fort caràcter mediterrani, amb influència de la cultura de la músical andalusa, especialment del flamenc”. 

Des dels 14 anys estava molt interessat en Bagner, però és la poesia de Josep Carnè allò que el marca profundament com a compositor. Una poesia que és el motor per començar a compondre, amb tan sols divuit anys, quan combinant els estudis i la feina com a pianista al Liceu, compon la primera cançó del cicle de Carnè. Des d'aleshores ha realitzat prop de 40 composicions basades en l'obra del poeta barceloní, motivat per la riquesa lèxica de la seva poesia, amb un català molt ric i, alhora, molt complex. Miguel Ortega destaca la importància del compositor: "el compositor és el primer director d'escena, donat que la part instrumental marca les pautes de l'acció en l'escena".

Més endavant, la visió d'Antoni Ros-Marbà marca la carrera musical d'Ortega, quan comença la direcció d'orquestra amb tan sols vint-i-tres anys. Des de la seva experiència com a compositor, el mestre barceloní destaca que "per poder dirigir bé has de fer-te teva l'obra després de l'anàlisi, i que l'harmonia va davant de tot: la melodia ha de servir al text".

Pel que fa a la seva composició operística està molt inspirada en els compositors de bandes sonores, Ortega afirma que "té sentit que ens nodrim de la força dramàtica de la composició de bandes sonores per tal d'enriquir les òperes". Fruit de l'estudi, basant-se en els compositors impressionistes, Ortega afirma que "quan faig música instrumental, faig servir escales exòtiques, que generen melodies diferents, en essència, exòtica".

Per finalitzar la conversa, Magrané i Ortega fan un repàs a l'obra del compositor del Poble Sec, destacant moltes obres estrenades i l'adaptació musical de 16 poemes de Lorca; també ha destacat part de les seves obres inèdites, com la Suite Canalla, entre d'altres, i d'altres que encara estan per estrenar.

El proper divendres, 22 d'abril, tindrem la possibilitat de gaudir del seu talent al Teatre Fortuny de Reus on farà un repàs de la seva obra actuant com a pianista acompanyant al baríton Àngel Òdena, en un recital dins la programació del centenari de l'Associació de Concerts de Reus. Durant el recital destacaran les seves obres en català i tres composicions inèdites de poemes de Martí i Pol, que Ortega escriu, durant el confinament, especialment per a l'Àngel Òdena.

 

Miquel Ortega

Miquel Ortega neix a Barcelona, neix l'any 1963 al Poble Sec, el seu primer contacte amb la música és gràcies a la seva veu. Ortega fa que els seus pares el portin al conservatori i comenci classes de cant, on acaba esdevenint compositor, director d'orquestra i pianista. Definit per Magrané com a "músic total", cursà els seus primers estudis musicals al Conservatori Superior del Liceu; l'any 1979 entra a formar part de la plantilla de mestres del Gran Teatre del Liceu. D'Ortega destaca la seva àmplia formació amb mestres destacats mestres com: Ernest Xancó, Manuel Oltra i, sobretot, amb Antoni Ros-Marbà. L'any 1990 es trasllada a Madrid com a director d'orquestra del Teatro Lírico Nacional La Zarzuela. Ha dirigit al Liceu, la Zarzuela, El Teatro Real de Madrid, el Teatro de Touluse i el Covent Garden de Londres. Ha estrenat títols com La Celestina, de Joaquim Nin-Culmell, al 2008 i Dalí, de Xavier Benguerel. És membre de l'Associació Catalana de Compositors i ha estrenat diverses obres tant a l'Estat espanyol com a l'estranger. Com a compositor té la veu com a element principal, on molts cantants de l'actualitat tenen en el seu repertori algunes de les seves cançons: el tenor argentí Luis Lima, el baríton espanyol Carlos Álvarez i les sopranos espanyoles Montserrat Caballé i Ainhoa Arteta.

 

Podeu visualitzar el Prosceni aquí: