CONFERÈNCIA “ELS MAQUIS A LES MUNTANYES DE PRADES”, A CÀRREC DEL DR. LLUÍS COLOMÉS

Ahir la Fundació Privada Reddis va acollir a les seves instal·lacions la conferència “Els Maquis a les muntanyes de Prades” a càrrec del Dr. Lluís Colomés.

El Dr. Colomés, metge de professió, mogut per un gran l'interès humanístic i històric va realitzar un profund estudi sobre la figura dels maquis a la nostra demarcació. Motivat per l'experiència familiar del seu padrí durant la Guerra Civil, el Dr. Colomés du a terme una revisió de la memòria històrica, endinsant-se en 612 documents que li permeten fer una profunda investigació de la figura dels maquis a les muntanyes de Prades.

La detallada descripció que fa Colomés de les diferents famílies del territori que integren el moviment Maqui té l'objectiu de fer ressortir una figura que va ser menyspreada i injuriada pel règim franquista. L'estudi fa palès que parlar dels Maquis és parlar de l'exili de la República i de la resistència antifranquista.

Cal remarcar que aquest moviment republicà, que va estar relegat a l'oblit durant molts anys, va ser el més important de la resistència antifranquista. Per altra banda, el procés de reconstrucció democràtica, també, va propiciar que el moviment maqui quedés a l'ombra, malauradament, no trobarem places, ni carrers que reivindiquin la figura del maqui.

Amb aquest acurat treball, el Dr. Colomés revisa la relació del territori i els seus habitants amb amb el moviment Maqui.

Podeu visualitzar la conferència al següent enllaç: https://youtu.be/b1QLmaVzolo