Previous Next

Enceta el PROSCENI REDDIS BARTRINA 2024 Converses amb creadors “L’ofici en viu”

La primera conversa entre els compositors Josep Maria Guix i Joan Magrané acull a un interessat públic al Teatre Bartrina

 
Reus, 31 de gener de 2024_ Ahir va encetar la nova programació de converses amb creadors PROSCENI REDDIS BARTRINA 2024 amb la conversa entre els compositors Josep Maria Guix i Joan Magrané al Teatre Bartrina. 
 
Si la temporada passada vam centrar-nos en la música de cambra, aquesta posarem l’atenció en dos oficis del món de la música que a primer cop d’ull poden semblar més individualistes, la composició i la direcció d’orquestra, per tal de despullar-los d’aquest i d’altres tòpics i, així, entendre’ls amb més profunditat.
 
Amb el compositor reusenc Josep Maria Guix ens vam endinsar en el món de la inspiració: d’on provenen les idees que després es dibuixen en la partitura, quins són els passos intermedis per a tal propòsit, el pas de la música sobre paper al món sonor dels instruments…
 
Josep Maria Guix Aguilar (Reus, 1967) va estudiar Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Teoria de la Música i Composició al Conservatori de Badalona, música electrònica a la Fundació Phonos (Barcelona) i informàtica musical a l’IRCAM (París). Ha rebut classes i consell de Benet Casablancas, David Padrós, Joan Guinjoan, José Manuel López López i Jonathan Harvey. Ha estat guardonat en diverses ocasions: X Premi Internacional de Composició “Ciutat d’Alcoi” (Espanya, 1995), Premio SGAE Jóvenes Compositores (Espanya, 2000), Concurs Innovamusica (Andorra, 2008), Salvatore Martirano Memorial Composition Award (EUA, 2010), I Concurs Internacional “Festa de la Música Coral” (Barcelona, 2015), Kaleidoscope Chamber Orchestra call for scores (Los Angeles, 2018), II Certamen Internacional de Composición Coral UAH (2022).
 
Està convençut de la funció social de la música i compagina l’activitat de la composició amb la docència a l’IES Joan Coromines. També ha exercit com a docent al Conservatori del Liceu i a la Universitat Pompeu Fabra .
Va ser director artístic del Festival Nous Sons de l’Auditori de Barcelona a partir de l’any 2007. La seva música ha estat interpretada per molts conjunts instrumentals. 
Les entrades als cicles són gratuïtes, i es poden reservar accedint a l'espai web de la Fundació a l'apartat "Agenda".
 
La primera part del PROSCENI REDDIS BARTRINA 2024 engega amb el Cicle: “L’ofici en viu”, on Joan Magrané, conductor del cicle, conversarà amb més professionals de la composició musical i la direcció d’orquestra com son:
- 13 de febrer, Josep Pons, director d’orquestra
- 5 de març, Antoni Ros Marbà, compositor i director d’orquestra 
 
L’última sessió forma part del cicle “Trajectòries” conduïdes per l’actriu i directora de teatre, Rosa Mateu, que conversarà de forma intimista amb l’actriu Clara Segura. Tindrà lloc el dia 2 d’abril. 
 
El projecte PROSCENI REDDIS BATRINA és un cicle que va començar l’any 2021 i que recull converses sobre la trajectòria de destacats creadors i artistes del món de les arts escèniques: cinema, teatre, dansa, música...
Artistes que han tingut un abast nacional i estan relacionats d’alguna manera amb la ciutat de Reus o alguna de les seves institucions o entitats.
 
La programació de les sessions inclouen actuacions en directe o videoimatges i són presentades per personalitats del món musical o artístic.
 
En les anteriors edicions han passat pel Prosceni Reddis Bartrina: Lluís Pasqual, Oriol Tarragó, Jordi Bosch, Jone Sanmartin, Miquel Ortega, David Bagés, Roger Morelló, Emma Vilarasau i músics dels quartets Gerhard i Kebiart.
 
 

El Cicle Prosceni Reddis Bartrina compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona.