Previous Next

L'exposició doble de fotografia del fotògraf Josep Borrell sobre Bigas Luna tanca amb més de 1.000 visitants

El passat dia 27 de maig va finalitzar l'exposició doble de fotografia del Josep Borrel Garciapons sobre la vida del director Bigas Luna.

L'exposició: "BIGAS LUNA (1946-2013), 10 ANYS DESPRÉS " es va realitzar en commemoració dels 10 anys de la desaparició del director, i es va poder gaudir als espais del Centre de Lectura i al Museu Salvador Vilaseca.

Als dos artistes els va unir una coincidència, els seus ulls enquadraven tot el que veien, una característica innata que es té o no es té. Això els va portar a crear i mantenir una relació d’amistat que va donar peu a formar un cercle especial d’amics que, format principalment per la dona de Bigas, Célia Orós, i el matrimoni Bartolozzi, va generar moltes mogudes al Camp de Tarragona: a Reus, Tarragona, Vespella, Vila-seca... Al voltant dels anys 2000, quan Bigas havia de rodar alguna pel.lícula, trucava a Josep
Borrell perquè enregistrés unes imatges de plató i després anaven a dinar al mas del Virgili, a la Riera, on la feien petar i gaudien de molta quotidianitat i també d’exquisideses xocants. 

A la SALA FORTUNY del Centre de Lectura es podien gaudir dels RETRATS que Borrell captava amb la total complicitat de Bigas i a la Sala 1 del MUSEU SALVADOR VILASECA, la mostra FILMANT integrava fotografies de Josep Borrell sobre el Taller Bigas Luna Reus, el Festival Europeu de Curtmetratges FEC 2004 i imatges de filmació.

Entre els dos espais han passat més de 1.000 persones que han pogut gaudir de l'obra d'un dels fotògrafs més reconeguts de la ciutat de Reus.

 

BIGAS LUNA

Bigas Luna, nascut a Barcelona però provinent d’una família d’origen vallenc, fou un dels directors catalans més destacats. Era un artista polifacètic i un activista visionari que tan aviat et proposava la creació d’un estudi de cinema com un macroprojecte arquitectònic quasi inabastable.

El llegat cinematogràfic de Bigas és de primer ordre, d'una quinzena de pel.lícules, uns films que no han deixat mai indiferents als espectadors i que sempre han gaudit d’un esperit rebel, de provocació i alhora contemporaneïtat. Va aportar sempre frescor i desinhibició als seus rodatges, a vegades amb gran càrrega eròtica... pel.lícules com «Tatuaje» (1976), «Bilbao» (1978) o «Caniche» (1979) van obrir camí, però la que marcar un abans i després va ser «Jamón, Jamón» (1992) amb el descobriment de Penélope Cruz i Javier Bardem, els dos actors espanyols amb més projecció internacional... Més tard obriria nous camins amb «Volavérunt» (1999) amb Penélope Cruz, Jordi Mollà i Aitana Sánchez Gijón; «Son de mar» amb Leonor Watling i Jordi Mollà; més endavant, va fer debutar Verónica Echegi a «Yo soy la Juani» (2006) i incorporà Elsa Pataki i Peter Coyote a «Di Di Hollywood» (2010). Bigas sempre va estar a l’avantguarda, mirant de reüll l’art contemporani, tot proposant noves formes i textures al cinema, sempre avançant-se al seu temps... a vegades amb resultats millors que altres però sempre trencadors. Dins dels cinemes català i espanyol, Bigas Luna és un dels directors més brillants i que més debat ha generat.

JOSEP BORRELL

Josep Borrell Garciapons realitzà estudis d’arquitectura. Estudià disseny i fotografia a l’escola Eina. Va ampliar la seva formació de tècniques fotogràfiques a Barcelona i Suïssa. Ha publicat fotografies en portades de revistes d’arquitectura, de fotografia, de moda i d’art.

Col.laborador habitual d'artistes com Bigas Luna, Carles Santos, Mariaelena Roqué i Rafael Bartolozzi, la seva obra ha estat exposada a Reus, Tarragona, Valls, Barcelona i Palma i ha realitzat reportatges fotogràfics en més de trenta països.