Previous Next

La realitat virtual per a persones amb discapacitat del Taller Baix Camp

El Taller Baix Camp ha presentat un projecte de realitat virtual adreçada a les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries dels 3 centres ocupacionals de que disposen.

Amb aquesta innovadora proposta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis i Indústries Teixidó, s'ha pogut crear una experiència completament immersiva, amb les possibilitats que ens ofereix la tecnologia de la realitat virtual, amb l’objectiu de disposar d’una activitat adaptada a les necessitats de les persones que s'atenen a aquesta entitat.

Aquesta aplicació permet apropar el mindfulness a les persones amb discapacitat intel·lectual. Molts exercicis encaminats a trobar aquest estat de relaxació consisteixen en “tanca els ulls i pensa amb...” una platja, muntanya... Per a les persones amb DI pot ser difícil poder recrear mentalment aquests espais, per les seves dificultats cognitives. Amb l’ajuda de les ulleres disposen d'una eina que facilita aquesta recreació i, per tant, els ajuda a aconseguir aquest estat de relaxació i alhora, gaudir de diferents experiències sensorials.

S'ha recreat un bosc fantàstic on la persona usuària pot contemplar, passejar i fins i tot interactuar amb els diferents elements que el composen. Per complementar i fer més rica l’experiència, es planteja una activitat en la que la persona usuària pot intervenir en l’espai que l’envolta, modificant l’estat d’aquest espai de manera creativa (dia o nit), treballant alhora l’estimulació cognitiva i el moviment corporal. L'usuari pot usar l'aplicació estant assegut, dret o caminant en una àrea delimitada de fins a 8 x 8 metres.

La facilitat d’ús i la única necessitat d’un espai ampli, ens permet utilitzar aquestes ulleres en qualsevol dels centres ocupacionals, en una experiència individualitzada i adaptada a les necessitats i característiques de cada persona usuària.

En una segona fase de desenvolupament del projecte es vol aconseguir que dos o més persones usuàries puguin interactuar al mateix moment en el mateix espai i entre elles, independentment de la distància física. Els participants poden estar, per exemple, en diferents centres i compartir el mateix espai i experiència virtual, oferint un lloc comú d’interacció entre usuaris que habitualment no tenen contacte per trobar-se en centres diferents.